nedjelja, 24. svibnja 2015.

METVICA


Paprena metvica

Osobine: U Europi su udomaćene razne vrste paprene metvice i u većini slučajeva rastu samoniklo. Iz plitkog rizoma s mnoštvom vriježa rastu bridaste stabljike s jajastim, nazubljenim listićima. Od srpnja do kolovoza na vrhovima stabljika otvaraju se ružičasti do ljubičasti cvjetovi.Ovisno o vrsti i tlu, doseže visinu od 20-80 cm

Sastojci: Listovi su bogati eteričnim uljima, taninom i  gorkim tvarima

Uzgoj: Paprena metvica voli vlažno, humusno tlo. Uspijeva dobro i u blagoj polusjeni. Uz pomoć vriježa, vrlo se snažno širi, stoga je treba posaditi na mjesto na kojem neće ugrožavati druge biljke.

Berba, upotreba: Svježe listiće možete brati u svako doba. Netom prije cvatnje najpovoljnije je vrijeme za sušenje. Čaj od metvice pomaže kod bolova u trbuhu.

Izvor: Enciklopedijski priručnik vrt


Godinama uživam u finom okusu mente, osobito zimi kad je sezona prehlada. Uzgoj je zaista jednostavan i jednom posađena negdje u vrtu ili cvijetnjaku postaje skoro neuništiva. Jedino je nezgodno što se ona doslovno "seli" po vrtu, ova moja sa slike trenutno je otišla u jagode pa sam već jedan dio porezala i osušila. Možete ju uzgojiti iz sjemena a još je jednostavnije ako vam neko pokloni malo korjena i to posadite. Ove godine planiram malo mente posaditi u teglu pa da vidim kako će tako rasti.

Nema komentara:

Objavi komentar